اهمیت ساخت سردخانه میوه و سبزی

میوه و سبزیجات از جمله محصولاتی هستند که اگر در شرایط مناسبی نگهداری نشوند، ظرف مدت زمان کوتاهی فاسد و غیرقابل مصرف میشوند. از این رو می بایست آنها را در شرایطی نگهداری کرد که تازگی و کیفیت آنها حفظ شود. یکی از روشهای موثر در این زمینه نگهداری این محصولات در سردخانه میوه و سبزی می باشد. نگهداری میوه و سبزیجات در سردخانه بر عمر مفید آنها می افزاید و از فساد آنها در کوتاه مدت پیشگیری می نماید. این امر همچنین تا حد زیادی خسارت های مالی ناشی از خراب شدن محصولات کشاورزان و باغداران را کاهش می دهد.

ساخت سردخانه میوه در واقع حکم یک سرمایه گذاری بلند مدت را دارد. به نحوی که احداث سردخانه میتواند در همان سال اول راه اندازی، سوددهی قابل توجهی برای باغدار یا کشاورز به همراه داشته باشد. در ساخت سردخانه میوه و سبزی باید به مواردی همچون؛ اقلیم و ظرفیت منطقه، محل احداث، نوع محصول و … توجه ویژه ای داشت و بر اساس نیازها و امکانات موجود اقدام به ساخت سردخانه نمود. به طور کلی سردخانه میوه و سبزی انواع متنوعی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

ساخت سردخانه میوه در واقع حکم یک سرمایه گذاری بلند مدت را دارد.آشنایی با انواع مختلف سردخانه میوه و سبزی

 سردخانه هایی که جهت نگهداری میوه و سبزیجات ساخته میشوند، انواع متنوعی دارند. هر یک از این سردخانه ها ویژگی های خاص خود را دارند و به جهت هدف به خصوصی احداث و مورد بهره برداری قرار می گیرند. مهمترین انواع سردخانه میوه و سبزی عبارتند از:

سردخانه میوه و سبزی بالای صفر

سردخانه های میوه و سبزی با توجه به نوع محصول و نحوه ی مصرف آن، در دو مدل بالای صفر و زیر صفر طراحی میشوند. از سردخانه ی بالای صفر به منظور نگهداری و ذخیره میوه و سبزیجات به فرم طبیعی تا زمان عرضه به بازار استفاده میشود. در این سردخانه دما در گستره ی بالای صفر تنظیم میشود و محصولات طراوت، تازگی و کیفیت خود را تا مدت زیادی حفظ میکنند. این نوع سردخانه بیشتر برای نگهداری محصولاتی که در همان فصل برداشت میشوند، مورد استفاده قرار می گیرد.

سردخانه میوه زیر صفر

اگر هدف شما از ساخت سردخانه، ذخیره و نگهداری میوه و سبزیجات یخ زده باشد، می بایست اقدام به احداث سردخانه میوه و سبزی زیر صفر نمایید. طیف وسیعی از سبزیجات و میوه ها را میتوان فریز و به حالت منجمد نگهداری کرد. فرآیند منجمد کردن این محصولات میتواند به صورت تدریجی یا در بازه ی زمانی کوتاه مدت صورت گیرد. به منظور انجماد سریع سبزیجات و میوه ها در سردخانه، از روش تونل انجماد سریع استفاده میکنند.

در این روش ضمن آنکه فرآیند انجماد در بازه ی زمانی کوتاهی اتفاق می افتد، کیفیت و تازگی محصولات نیز حفظ میشود. احداث سردخانه سبزی و میوه زیر صفر بیشتر زمانی در دستور کار قرار می گیرد که هدف از ساخت، نگهداری محصولاتی باشد که در برخی فصول سال کشت نمیشوند و باید آنها را به صورت یخ زده  مصرف کرد. عرضه محصولات یخ زده به ویژه در فصولی که فرم تازه آنها در بازار موجود نیست، سودآوری بسیار زیادی برای صاحبان سردخانه، کشاورزان و باغداران به همراه دارد.

سردخانه های میوه و سبزی با توجه به نوع محصول و نحوه ی مصرف آن، در دو مدل بالای صفر و زیر صفر طراحی میشوند.سردخانه محصولات گلخانه ای

این نوع سردخانه به منظور حفظ کیفیت و تازگی محصولات گلخانه ای چون خیار، گوجه فرنگی، فلفل دلمه، توت فرنگی و … احداث و مورد استفاده قرار می گیرد. اهمیت استفاده از این نوع سردخانه میوه و سبزی، ضرورت حفظ کیفیت محصولات به ویژه در بحث فروش و صادرات می باشد. کیفیت و تازگی محصول، رمز ماندگاری و موفقیت در میدان رقابت با سایر صادرکنندگان است. مدت انبارش محصولات گلخانه ای در سردخانه معمولاً کوتاه و چند روزه است و پس از آن در بازار توزیع میشوند. فرآیند حمل و نقل این محصولات به منظور حفظ رطوبت و تازگی توسط ماشین های یخچال دار صورت می گیرد.

نکات کلیدی پیرامون نگهداری میوه و سبزیجات در سردخانه

  • دما و رطوبت دو پارامتر بسیار تاثیرگذار در بحث نگهداری میوه و سبزیجات در سردخانه هستند. اگر دما و رطوبت محیط سردخانه میوه و سبزی در حد بهینه و استاندارد تنظیم شود و هوای سالن نگهداری به طور مستمر تهویه و تعویض گردد، از رشد قارچ و کپک در میان محصولات جلوگیری به عمل می آید. از این رو باید نظارت ویژه و مستمری بر تنظیم دما، رطوبت و تهویه محیط سردخانه میوه داشت.
  • هر یک از اتاق های نگهداری سردخانه سبزی و میوه باید به نگهداری تنها یک نوع محصول اختصاص داشته شود. از نگهداری دو یا چند محصول مختلف در یک اتاق خودداری کنید زیرا هر محصول باید در شرایط دمایی، رطوبتی و تهویه ای مخصوص به خود نگهداری شود. در این میان تنها در صورتی که شرایط نگهداری دو محصول به یکدیگر شباهت داشته باشد، میتوان آنها را در یک اتاق در کنار یکدیگر انبار کرد. تعداد و ظرفیت هر اتاق در سردخانه به نوع میوه ای که ذخیره میشود بستگی دارد.
  • برای انبار کردن میوه و سبزیجات در سردخانه معمولاً از پالت های پلاستیکی، کارتن های مقوایی و جعبه های چوبی استفاده میشود. در این میان به منظور تهویه بیشتر و سهولت عبور هوا از میان محصولات بهتر است که جعبه های حاوی محصولات نسبت به کف، سقف، دیوارهای کناری و حتی یکدیگر بیش از ۵۰ سانتیمتر فاصله داشته باشند.
  • قبل از آنکه میوه ها یا سبزیجات جهت ذخیره سازی به سردخانه میوه و سبزی منتقل شوند، می بایست عملیات جداسازی بر روی آنها انجام میشود. به این دلیل که ضرورت دارد میوه ها و سبزیجات ناسالم و دارای آسیب فیزیکی، از محصولات با کیفیت و کاملاً سالم مجزا گردند. در این مرحله همچنین برخی از قسمت های آسیب دیده ی میوه جدا یا ترمیم می گردند. این کار به افزایش عمر مفید و حفظ هر چه بیشتر تازگی محصولات کمک شایانی می کند.
  • پس از عملیات جداسازی گاهاً باید بر روی میوه عملیات دیگری چون واکس زدن نیز انجام شود. در این حالت ماده ای روغنی یا واکس مانند به صورت لایه ای نازک بر روی سطح میوه کشیده میشود. این عملیات علاوه بر کمک به بهبود شرایط ظاهری محصول از تبخیر بیش از حد آب میوه و چروکیدگی آن جلوگیری می نماید.
  • اگر درجه حرارت یک میوه به طور پیش فرض کمتر از ۱۵ درجه سانتیگراد باشد، به طور مستقیم جهت ذخیره به اتاق نگهداری منتقل میشود. اما اگر درجه حرارت محصول بیش از عدد ذکر شده باشد، می بایست میوه ها را قبل از انتقال به سردخانه میوه پیش سرد کرد. این امر موجب حفظ کیفیت و شادابی میوه ها میشود.

مدت انبارش محصولات گلخانه ای در سردخانه معمولاً کوتاه و چند روزه است.

به منظور دریافت مشاوره رایگان با مشاوران ما در ارتباط باشید.