مقدمه
پرتقال یکی از مرکبات بسیار خوش طعم و سرشار از مواد مغذی است. این میوه چهار فصل غنی از ویتامین C می باشد و جایگاه ویژه ای در سرانه مصرف میوه خانوار دارد. این امر سبب شده تا بازار صادرات پرتقال رونق فراوانی داشته باشد. پرتقال بافت حساسی دارد و ممکن است در اثر تعرق طراوت خود را از دست دهد یا کپک بزند. از این رو باید پس از برداشت در شرایط خاصی نگهداری شود. به این منظور معمولاً از روشهایی چون نگهداری پرتقال در سردخانه استفاده میشود.
نگهداری این میوه در محیطی چون سردخانه موجب حفظ طعم و کیفیت پرتقال ها میشود و بازار پسندی آن را افزایش می دهد. این امر سبب شده تا نگهداری پرتقال در سردخانه پرتقال به عنوان یکی از موثرترین روشهای افزایش ماندگاری این میوه به ویژه در زمان انبارمانی شناخته شود. از این رو به جهت اهمیت بالای این مهم به ویژه در صنعت نگهداری مرکبات، قصد داریم در ادامه این مقاله شما را با روش نگهداری پرتقال در سردخانه و نکات مهم پیرامون آن آشنا نماییم.
اهمیت نگهداری پرتقال در سردخانه
به جهت آنکه بتوان پرتقال ها را پس از برداشت و قبل از توزیع به مصرف کننده از فساد و کپک زدن در امان داشت، می بایست از روشهایی چون نگهداری پرتقال در سردخانه استفاده کرد. دما و شرایط سردخانه به نحوی است که از رشد قارچ ها و میکروب های بیماری زا جلوگیری می نماید و فرآیند گندیدگی و فساد پرتقال ها را به تاخیر می اندازد. توجه داشته باشید که به منظور حفظ هر چه بیشتر کیفیت این محصول و کاهش انتشار عوامل میکروبی در محیط، می بایست در ساخت سردخانه پرتقال ملاحظاتی را منظور داشت. از جمله مواردی که در این زمینه باید به آن توجه ویژه ای داشت، فراهم نمودن شرایط رطوبتی، دمایی و تهویه ای استاندارد برای نگهداری اصولی پرتقال هاست.
به طور کلی مرکبات زمانی که در انبار ذخیره میشوند، در اثر تنفس گازهایی همچون اتیلن را در هوای پیرامون خود آزاد میکنند. اتیلن گازی است که در تسریع رسیدگی میوه ها نقش دارد. اگر غلظت این گاز در سردخانه نگهداری پرتقال زیاد شود و این شرایط طی روزهای متمادی و طولانی ادامه یابد، فرآیند فساد پرتقال را سرعت می بخشد. از این رو باید به طریقی غلظت این گاز را در محیط نگهداری پرتقال در سردخانه به حداقل رساند. جالب است بدانید کاهش دمای پرتقال ها در سردخانه موجب میشود تا نحوه ی اثر اتیلن با اختلال مواجه شده و فرآیند تخریب میوه کندتر صورت پذیرد. از این رو میتوان این محصول را به مدت بیشتری در سردخانه نگهداری کرد.
روند آماده سازی بهینه پرتقال جهت انتقال به سردخانه
قبل از آنکه پرتقال ها در سردخانه ذخیره شوند در ابتدا باید برخی فرآیندهای آماده سازی به روی آنها انجام شود. یکی از اولین کارهایی که باید قبل از ورود پرتقال ها به انبار انجام شود، جدا کردن شاخ و برگ آنهاست. پس از این مرحله پرتقال ها بر اساس درجه کیفیت، سفت بودن و سلامت فیزیکی دسته بندی می شوند. در این میان پرتقال هایی جهت نگهداری در سردخانه پرتقال انتخاب میشوند که، پوستی عاری از لکه داشته باشند و به بیماری های فیزیولوژیکی و قارچی مبتلا نباشند.
پس از فرآیند تفکیک، پرتقال ها جهت شستشو در آب غوطه ور میشوند و سپس فرآیندهای قارچ کشی به روی آنها صورت می پذیرد. در گام بعد پرتقال ها را جهت خشک شدن در معرض هوای آزاد قرار می دهند تا رطوبت سطحی پوست آنها کاهش یابد. این عمل موجب افزایش مقاومت این محصول در برابر کپک زدن و گندیدگی میشود. سپس میتوان با ایجاد یک پوشش مومی بر روی پوست پرتقال ها، مقاومت پوست طبیعی میوه را در برابر عوامل مخرب افزایش داد. در نظر داشته باشید که تمامی مراحل ذکر شده نهایتاً تا ۲۴ ساعت پس از برداشت باید انجام شوند.
آشنایی با شرایط و روش نگهداری پرتقال در سردخانه
پس از انجام مراحل ذکر شده پرتقال ها جهت ذخیره سازی به سردخانه نگهداری پرتقال منتقل میشوند. بهتر است پرتقال ها در طی فرآیند حمل تا رسیدن به سردخانه تحت فشار قرار نگیرند و در پوشش های کاغذی پیچانده شوند. این عمل نه تنها موجب حفظ وزن طبیعی محصول به هنگام حمل میشود بلکه، از انتشار آلودگی میان پرتقال ها نیز جلوگیری می نماید. در محیط سردخانه پرتقال ها را میتوان درون کارتن های مقوایی، جعبه های پلاستیکی، پالت های فلزی یا به صورت چیدمان در قفسه نگهداری کرد. دمای مناسب جهت نگهداری پرتقال در سردخانه بسته به رقم محصول، درصد رطوبت موجود در بافت پرتقال ها، میزان رسیده بودن، منطقه تولید و شرایط فیزیولوژیکی متغیر می باشد اما، به طور کلی دمای ۲ تا ۱۰ درجه سانتیگراد برای نگهداری اکثر رقم های پرتقال در سردخانه بازه ی دمایی مطلوبی می باشد.
در روش نگهداری پرتقال در سردخانه اگر نیاز باشد پرتقال ها را به مدت طولانی در سردخانه نگهداری کرد، باید آنها را طی مراحلی پیش سرد نمود. در این فرآیند در واقع محصول طی یک بازه ی زمانی سه تا چهار روزه و به تدریج سرد میشود تا به دمای نهایی مورد نظر جهت نگهداری در سردخانه برسد. در طول این روند و نیز در تمام مدت ذخیره سازی پرتقال ها در سردخانه، رطوبت نسبی محیط باید بین ۸۵ تا ۹۰ درصد باشد. علاوه بر این به منظور جلوگیری از افزایش غلظت گاز کربن دی اکسید به بیش از یک درصد در محیط، هوای سالن سردخانه می بایست ۱ یا ۲ بار در هر ساعت تهویه و تعویض گردد.
مزیت نگهداری پرتقال در سردخانه پرتقال
مهمترین علتی که موجب افزایش طول عمر پرتقال ها به هنگام نگهداری در سردخانه پرتقال میشود، نگهداری آنها در شرایط دمایی مطلوب و به دور از نوسانات دمایی است. علاوه بر این شرایط تهویه ای کنترل شده و رطوبت استاندارد از جمله دیگر عواملی هستند که، موجب حفظ کیفیت پرتقال ها در سردخانه نگهداری پرتقال میشوند. اگر پرتقال ها در شرایط رطوبتی، دمایی و تهویه ای مناسب و به دور از محیط های دارای آلودگی های قارچی نگهداری شوند، به مدت بیشتری حالت طبیعی خود را در سردخانه حفظ میکنند.
جمع بندی
امروزه به منظور کاهش سرعت خراب شدن و فساد مرکباتی مانند پرتقال و افزایش میزان ماندگاری و بازار پسندی آن، از روشهایی چون نگهداری پرتقال در سردخانه استفاده میشود. نگهداری این محصول در سردخانه اصول و قواعد به خصوصی دارد که می بایست، به منظور افزایش بازارپسندی و حفظ هر چه بیشتر کیفیت پرتقال ها به آنها توجه نمود. در نظر داشته باشید که اگر پرتقال ها در شرایط رطوبتی و دمایی مناسبی در سردخانه پرتقال نگهداری نشوند، احتمال آنکه دچار فساد شوند، افزایش می یابد. در حالی که اگر نگهداری پرتقال در سردخانه پرتقال بر مبنای تکنیک های اصولی و تحت شرایطی نوری، رطوبتی و دمایی استاندارد صورت گیرد، برای مدت بیشتری میتوان آنها را با حفظ شادابی و فرم طبیعی در سردخانه نگهداری نمود.
به منظور مشاوره رایگان در این زمینه میتوانید با تیم آریان سرد در ارتباط باشید.