در سردخانه تاثیر زیادی دارد، به عنوان تجهیزات صنعتی جهت فشردهسازی گازها مورد استفاده قرار می گیرند و در حین انجام عمل فشردهسازی توسط این کمپرسورها، دمای گاز نیز تا حدودی افزایش پیدا می نماید.
کمپرسور ها بیشتر در سردخانه ها، اسپلیت ها و یخچال ها مورد استفاده قرار می گیرند.
دو نوع کمپرسور که بیشتر در صنعت سردخانه مورد استفاده قرار می گیرند به شرح زیر می باشند:
کمپرسور اسکرو
کمپرسور اسکرو یا کمپرسور پیچی نوعی کمپرسور جابجایی مثبت است که از مکانیزم روتاری (دورانی) برای متراکم کردن گاز استفاده میکند. از این کمپرسورها معمولاً در جایی که نیاز به حجم هوای متراکم زیادی باشد و کمپرسورهای پیستونی جوابگوی این نیاز نباشد استفاده میشود.
کمپرسور اسکرال
نحوه عملکرد کمپرسور های اسکرال همانند مدل اسکرو به کمک دو مارپیچ است. با این تفاوت که در کمپرسور اسکرال یکی از مارپیچ ها ثابت بوده و مارپیچ دیگر در حال دوران خواهد بود. این دوران سبب فشرده شدن گاز و بالا رفتن دما و فشار آن می شود. استفاده از کمپرسورهای اسکرال در مواقعی که در چیلرها و یا سردخانه ها نیاز به ظرفیت بالایی نداریم، متداول است.
برای اینکه بتوانید انتخاب درستی را از میان این دو نوع کمپرسور برای سردخانه داشته باشید، باید از تفاوت میان کمپرسور اسکرال و اسکرو اگاه باشید تا بتوانید از هریک از این کمپرسورها، در محل مناسب استفاده نمایید.
نوع کمپرسورهای طراحیشده به صورت سیلندر پیستونی، عملکردی مشابه سیلندر و پیستون مورداستفاده در طراحی خودروها را دارا خواهند بود اما کمپرسور اسکرال و اسکرو در گروه کمپرسورهای دوار جابجایی مثبت قرار میگیرند.
در واقع دلیل قرار گرفتن کمپرسور اسکرال و اسکرو در این گروه، به دلیل جابجایی مثبت این کمپرسورها میباشد؛ که در خلاف جهت عملیات فشردهسازی صورت نمیپذیرد.
انواع کمپرسور اسکرو
کمپرسور اسکرو دارای دو نوع خشک (oil free) و روغنی (oil inject) هستند.
کمپرسور اسکرو خشک
این نوع کمپرسور اسکرو همانطور که از نامش پیداست کاملاً خشک بوده (oil free) و هیچ روغنی در آن وجود ندارد. این نوع کمپرسور اسکرو به دلیل اینکه فاقد روغن میباشد در صنایع دارویی و غذایی کاربرد فراوانی دارد. این مدل از کمپرسورهای اسکرو نمیتوانند دور بالا را تحمل کند و همچنین توانایی کار در دماهای بالا را ندارد. حداکثر نسبت فشار آن ۳ میباشد، یعنی فشار هوای خروجی ۳ برابر فشار هوای ورودی کمپرسور افزایش فشار مییابد.
به طور کلی کمپرسور اسکرو اویل فری به نسبت نوع روغنی از حساسیت بالاتری برخوردار است و نیاز به تعمیر و نگهداری دقیق تری دارد.
کمپرسور اسکرو روغنی
در این نوع کمپرسور روغن بهطور مداوم و پیوسته برای روانکاری و آببندی به یاتاقانها و ایرندها تزریق میشود. این روغن در هنگام خروج، از هوا جداشده، فیلترشده و پس از خنک کاری به سیستم بازگردانده میشود. مزیت کمپرسور اسکرو روغنی این است که روغن باعث اصطکاک کمتر میشود و درجه حرارت کمپرسور پایین میآید.
این مدل از کمپرسور اسکرو میتواند دور بالایی را تحمل کند و کارایی خیلی بیشتری در مقایسه با مدل کمپرسوراسکرو بدون روغن دارد و اکثراً فشار ۸ بار را دارند یعنی فشار هوای خروجی ۸ برابر فشار هوای ورودی است ولی گاهی این نوع کمپرسورها را تا فشار ۱۳ بار نیز میرسانند.
کمپرسور بوک سری (HG(X
این نوع کمپرسور ها در تهویه های مطبوع، سردخانه های زیر صفر و بالای صفر، سردخانه های
کشتارگاه ها، کشتی ها، سردخانه هایی برای نگهداری مواد غذایی،صنایعی برای پخت نان های حجیم،
سیستم های هیت پمپ(گرمایشی، سرمایشی)و سرمایش سیستم های صنعتی و صنایعی برای تولید گوشت و ماهی کاربرد دارد.
کمپرسور بوک سری (HA(X
این نوع کمپرسور ها برای مواد غذایی که به دمای زیر صفر نیاز دارند کاربرد دارد برای مثال برای سردخانه های بستنی، صنایع آزمایشگاهی و غیره.
کمپرسور بوک سری (HGZ(X
این نوع کمپرسور ها برای تونل های انجماد فرآورده های گوشتی، مرغ و ماهی و سبزیجات و بستنی کاربرد دارد.